Filter achter je achterwand maken

stap 1

De inlaat en uitlaat bepalen

Allereerst moeten we bepalen waar we de aanzuigkant willen hebben en waar we de terugvoer willen hebben. Het is belangrijk om de afstand tussen de beide zover mogelijk van elkaar te houden. Op die manier benut je het maximale van je filterruimte.

stap 2

De aanzuigkant

Bepaal de plaats van de de aanzuigkant en snij/boor het uit. Hierbij kun je met een boor het basis gat boren en vervolgens met een mes het verder bijsnijden naar de gewenste vorm. De gesneden kant maakt u vervolgens met een watervaste stift zwart zodat dit niet meer opvalt.

    

Het water komt via dit gat je filterruimte binnen. In dit geval is de inlaat gevuld met een stukje op maat gesneden filterschuim welke bedekt is met een laagje gravel. Snij hierbij het filterschuim iets groter dan het gat zelf, hierdoor zal het er mooi stevig inzitten.

Het gravel zorgt ervoor dat het filterschuim minder opvalt in de achtergrond. Op een andere Tips&Trucs pagina kunt u zien hoe het gravel is bevestigd aan het schuimfilter en ook vind u daar andere oplossingen om het te camoufleren.

stap 3

Het maken van de terugvoer

Snij vervolgens een gat of boor een gat voor de terugvoer. Gebruik hiervoor het best een boor met dezelfde diameter als de buitendiameter van je gebruikte slang. Let op, bij het boren van het gat moet je rekening houden met het toekomstige waterniveau in de bak. Het beste is namelijk om de terugvoer net onder het wateroppervlak te boren.

       

stap 4

Het filtermateriaal

Een filter kan op diverse manieren ingericht worden. In dit geval hebben we gebruik gemaakt van een mat filterschuim (PPI 10) 100 x 100 x 5 cm deze hebben we versneden naar kleine blokjes 2 x 2.5 x 3 cm.  Daarna kunt u het filter vullen met de blokjes. Belangrijk hierbij is het om het luchtig op te bouwen. Zodat flow in het filter gewaarborgd blijft. Op smalle plekken hebben we wat filterschuim gedrukt. 

stap 5

Klaar!

Zo ziet het er uit vanachter het aquarium. De aanzuigkant rechts en de terugvoer aan de linkerzijde. De ruimte daartussen is gevuld met de schuimblokjes. Dit werkt jaren met minimaal onderhoud.

© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel