Maanvissen

Maanvissen
Enkele bekende soorten: Scalare en Altum

Ervaringsklasse: Gemiddelde aquariaan
Minimale aquariumgrootte: 80x35x40 (1 paar) / 5x de vislengte

Herkomst: Zuid-Amerika
Familie: Cichlidae
Natuurlijke watertemperatuur: 26 tot 28 °C
Natuurlijke waterwaardes: pH 5-7,5 / GH 4-8 DH / KH 4-8
Gemiddelde leeftijd (ondersoort afhankelijk):  8-10 jaar
Waterverversing eisen: wekelijks 25% water verversen


In de Cichlidae zijn meer dan 1750 ondersoorten, dit stuk gaat over de Maanvissen, voor alle andere soorten klikt u op een van onderstaande links:
Zuid-Amerikaanse dwergcichlides, Discusvissen, Afrikaanse cichlides en Midden en Zuid Amerikaanse Cichlides

Maanvissen kennen we tegenwoordig in vele kleurslagen, dankzij het vele kweken en kruisen komen er steeds meer kleurslagen en patronen bij. De maanvis is een geweldig leuke en opvallende gezelschapsvis, enkel kan hij tijdens zijn broedtijd behoorlijk territoriaal worden. Het belangrijk om bij de maanvis geen andere agressieve vissen te houden, ze hebben namelijk 2 lange sprieten waar sommige vissen snel aan gaan zitten te vreten (bijv. sumatranen). Dankzij hun extreem hoge vorm en grote vinnen is de maanvis een blikvanger in elk aquarium. Ze houden van wat stroming in het water en houden van aquaria met een minimale hoogte van 40cm, beter is 50+cm. Ze houden van een niet al te fel verlicht aquarium. Op de bodem kan het beste gebruik gemaakt worden van fijn grind of zand. Maanvissen accepteren droogvoer, diepvriesvoer en andere lekkernijen.

  

Gezonde maanvissen zijn na ongeveer 2,5 jaar volgroeid, na ongeveer 1 jaar zijn ze al geslachtsrijp. Maanvissen leggen eieren, vaak op hout of op grote plantenbladeren, 1 nest kan voor meer dan 100 jongen zorgen. Ze doen veel aan broedzorg en worden vaak erg territoriaal tijden de broedperiode, zorg dus dat het aquarium groot genoeg is of houdt ze zonder bijvissen. Buiten de broedperiode om leven maanvissen in scholen.

© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel