Kreeftachtigen

Kreeftachtigen
Enkele bekende soorten: Orange dwergkeeft, Floridakreeft en de Cherax

Ervaringsklasse: Beginner
Minimale aquariumgrootte: 40x25x25cm

Herkomst: Noord-Amerika en Australië
Familie: Astacoidea en Parastacoidea
Natuurlijke watertemperatuur: 10 tot 24 °C
Natuurlijke waterwaardes: pH 7-8,5 / GH 8-12 DH / KH 6-8
Gemiddelde leeftijd (ondersoort afhankelijk):  3-4 jaar
Waterverversing eisen: wekelijks 25% water verversen


Kreeften zijn een erg leuke toevoeging in uw aquarium, de meeste dwergkreeften soorten (max 4cm) zijn vrij verdraagzaam richting andere aquariumbewoners, grote kreeftsoorten zoals de Cherax Destructor is gek op andere kreeften en aquariumvissen, pas hier dus goed mee op en laat u juist voorlichten in een aquariumspeciaalzaak. Omdat kreeften altijd op de bodem van het aquarium leven is de hoogte van het aquarium niet van belang, als stelregel voor de minimale afmeting kunt u 5x de lichaamslengte aanhouden van de kreeft. De meeste kreeften zijn kannibalen en kunnen soort genoten opeten, met name als ze aan het vervellen zijn of gedaan hebben. Hun jas is dan zacht waardoor ze gemakkelijk ten prooi vallen, zorg daarom altijd voor voldoende schuilmogelijkheden (ten grote van 1 kreeft) zodat hij geen risico loopt. Speciaal zinkend kreeften voer is aan te raden zodat ze alle voedingsstoffen en mineralen binnen krijgen om te kunnen vervellen en goed te groeien.

Kreeften zijn na 1 jaar volwassen en na ongeveer 2 jaar geslachtsrijp. Vrouwtjes dragen eieren onder hun staart welke ze bij zich dragen totdat ze uitkomen. De eerste dagen verzorgd de moeder de jonkies, enkel kunt u ze beter apart zitten om op te laten groeien omdat de moeder ze in een later stadium zal gaan opeten.


Veel aquarium rivierkreeften kunnen in ons natuurlijke water overleven. Deze kreeften kunnen ziektes overbrengen en ernstige schade in de natuur aanrichten. Zet daarom uw aquarium kreeften nooit uit in de natuur!

 

© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel