Overige meervallen

Overige meervallen
Enkele bekende soorten: Glasmeerval, Pictus meerval en vedervin meerval.

Ervaringsklasse: Gemiddelde aquariaan
Minimale aquariumgrootte: 10x de vislengte

Herkomst: Zuid-Amerika, Afrika en Azië
Familie: Siluriformes
Natuurlijke watertemperatuur: 21 tot 26 °C
Natuurlijke waterwaardes: pH 6-8,5 / GH 4-12 DH / KH 2-8
Gemiddelde leeftijd (ondersoort afhankelijk):  3-20 jaar
Waterverversing eisen: wekelijks 25% water verversen

Wereldwijd bestaan er meer dan 2100 meerval soorten, een beperkt deel hiervan kan in aquaria gehouden worden. Meervallen zijn te herkennen aan hun duidelijk bekdraden, vrijwel alle soorten zijn schubloos of zijn bedekt met beenplaten.


Er bestaan diverse soorten meervallen, de zogenoemde Haaimeervallen leven van plantaardig materiaal, hier moet met de voedingskeuze duidelijk rekening mee worden gehouden om de vissen zich goed en gezond te laten ontwikkelen. Meervallen welke vrij rondzwemmen in het aquarium geven de voorkeur aan grotere open zwemruimtes. Meervallen welke op de bodem leven zijn vrijwel altijd nacht actief. Deze geven dan ook de voorkeur aan aquaria met veel beplanting en zijn voldoende schuilplekken nodig, deze kunt u eenvoudig met stenen en hout creëren.

Bij meervallen is het erg van belang dat u zich laat informeren over de maximale afmeting van de vis die wilt aanschaffen, er bestaan soorten welke maar liefst 300cm groot worden! Deze zijn natuurlijk niet aquarium geschikt. Door de afmeting van bepaalde meervalsoorten moet u zorgen dat uw aquarium de grotere vervuilingsgraad aan kan, voldoende filtering en water verversen is dus vereist!

Meervallen groeien er snel. De grotere soorten zijn na 2 jaar geslachtsrijp, kleinere soorten vaak al na 9 maand tot een jaar. Meervallen kweken in de natuur tijdens het regenseizoen, deze na bootsen door middel van een grote waterwissel met koud water zet meervallen aan om eitjes te leggen.

© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel