Ziekten door bacteriën

Ziekten door bacteriën

Columnaris vis.jpg
Verschijnsel
Knijpende vinnen, witte lippen, witte randen op de schubben en witte aanslag op de kop en op de rug; opentrekken van de huid; verlies van schubben; breidt zich per uur verder uit.

Diagnose: Columnaris-ziekte

Behandeling: Sera Baktopur direct, Sera Baktopur, Sera Omnipur

Vinrot vis.jpg
Verschijnsel
De vinnen rotten weg met witte randen, in het eindstadium tot en met de vinbasis.

Diagnose: Vinrot

Behandeling: Sera Baktopur direct, Sera Baktopur, Sera Omnipur


Kiewrot vis.jpg

Verschijnsel
Bleke kieuwen, melkachtige plekken op de huid, in het eindstadium vallen de kieuwplaatjes uiteen.

Diagnose: Bacterieel kieuwrot (meestal secundaire infectie, b.v. na aantasting door parasieten)

Behandeling: Sera Baktopur direct, Sera Baktopur, Sera Omnipur


Gemengde bacteriele infectie vis.jpg

Verschijnsel
Kleine, bloedige plekken op huid, vinnen en kieuwen of bloederig openbrekende bulten en zweren.

Diagnose: infectie door Aeromonas- of Pseudomonas-bacteriën

Behandeling: Sera Baktopur direct, Sera Baktopur, Sera Omnipur


Buikwaterzucht vis.jpg
Verschijnsel

Uitpuilende ogen, een getuite aars, slijmerige uitwerpselen, een opgezwollen lijf en overeind staande schubben (niet altijd zijn alle symptomen volledig aanwezig).

Diagnose: Buikwaterzucht (bacterieel veroorzaakt)

Behandeling: Sera Baktopur direct, Sera Baktopur, Sera Omnipur


Wat moet u nu doen?
De behandeling:


In elk aquarium zijn er bacteriën aanwezig en ze vervullen daar belangrijke taken, zoals b.v. het afbreken van voor de vissen giftige stikstofverbindingen. Enkele soorten bacteriën kunnen echter ziekten teweegbrengen. Dat geldt vooral voor vissen met verwondingen, een verzwakt immuunsysteem en bij een hoge kiemdichtheid. In een deugdelijk verzorgd aquarium zouden er nauwelijks problemen door bacteriën moeten ontstaan.

De hieronder beschreven ziekten worden door verschillende soorten bacteriën veroorzaakt. Een feilloze bepaling van het soort is in de regel alleen via een microbiologisch vaklaboratorium mogelijk. Voor het behandelen is kennis omtrent de exacte soort echter haast nooit van belang. De eerste voortekenen voor een bacteriële infectie kunnen knijpende vinnen van de vissen zijn en de neiging van de dieren om zich te verstoppen.

Met de preparaten sera omnipur, sera baktopur direct, sera baktopur en sera bakto Tabs staan u diergeneesmiddelen ter beschikking, waardoor de meeste bij vissen voorkomende bacteriële infecties zeker kunnen genezen. Een vroegtijdige behandeling is erg belangrijk, omdat in het verdere verloop van de infectie in toenemende mate inwendige organen betrokken zijn en de schade snel onherstelbaar wordt.

Met het breedbandmedicament sera omnipur worden de meeste siervisziektes in het zoetwateraquarium – met name bacteriële infecties – effectief behandeld. Het vloeibare sera baktopur (in zoetwater) werkt desinfecterend en bevordert de genezing. Met name in het beginstadium van een infectie bewijst het goede diensten. sera baktopur direct (zoet- en zeewatervissen) en de medische voedertabletten sera bakto Tabs (zoet- en zeewatervissen) werken antibiotisch en kunnen deels ook vergevorderde infecties genezen. De preparaten sera baktopursera baktopur direct en sera bakto Tabs mogen gecombineerd gebruikt worden. Dit is met name bij zware infecties in een gevorderd stadium raadzaam. Juist wanneer de slijmhuid is aangedaan, werkt het verzorgingsmiddel sera ectopur ondersteunend. Het laat desinfecterende zuurstof vrijkomen en stimuleert door het erin aanwezige zout de regeneratie van de slijmhuid.

Bij alle bacteriële infecties moet op een optimale kwaliteit van het water en op een goede beluchting worden gelet. Afgezien van het geven van sera bakto Tabs moet er tijdens de behandeling niet gevoederd worden om het water niet extra te belasten. Tijdens en na de behandeling is het zinvol, het immuunsysteem van de dieren door het geven van extra vitamines (sera fishtamin) te versterken.

Bacteriële infecties in de meest uiteenlopende vormen kunnen zowel in het zoet- als in het zeewateraquarium optreden. Hieronder worden enkele bij siervissen veel voorkomende bacteriële aandoeningen beschreven.

Extra informatie bij Colymnaris-ziekte
Wegens de snelle ontwikkeling en verspreiding van de ziekte moet er zo snel mogelijk worden behandeld. Verlagen van de pH-waarde tot iets onder pH 7 (b.v. met sera pH minus) ondersteunt de behandeling omdat het bacterium de voorkeur aan alkalisch water geeft. Informeer tevoren, of de gehouden vissen deze verzuring verdragen. De ziekte treedt vaak op bij import vanuit Azië.

De kans bestaat dat de ziekte met de neonziekte verwisseld wordt, waar niet alleen neons maar ook allerlei andere vissoorten door aangetast worden. De ziekte wordt veroorzaakt door de eencellige parasieten Pleistophora (Microspora) en kan eveneens een witte verkleuring van de huid veroorzaken. Andere symptomen van de neonziekte zijn onrustig rondzwemmen 's nachts en kromming van de wervelkolom. Zieke vissen moeten zo snel mogelijk geïsoleerd worden, om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Een behandeling is niet bekend.

Columnaris microscoop.jpg

Extra informatie bij Vinrot
Deze ziekte treedt vaak op onder slechte hygiënische omstandigheden en bij overbezetting. Alleen onder zulke omstandigheden vormen deze ook normaal in een gering aantal in de bak aanwezige bacteriën een ernstig gevaar.
Vinrot eindstadium.jpg

Extra informatie bij Buikwaterzucht
Door langer durende stresssituaties, b.v. sterk organisch belast water, wordt het immuunsysteem van de vissen verzwakt, zodat het organisme door bacteriën aangetast kan worden. Vaak gaat het slechts om enkele vissen uit het bestand. Normaliter begint de ziekte met een bacteriële infectie van de darm. De ziekte kan ook als manifestatie van verschillende andere ziekten in het eindstadium optreden. Infectie van de darm uit zich door uitscheiding van slijmerige uitwerpselen. In het verdere verloop begint de darmslijmhuid af te breken (wordt als witte slijmdraden afgestoten). Opgenomen voedsel kan niet meer worden verteerd. De beschadigde darmslijmhuid is doorlatend geworden voor ziekteverwekkers, zodat in dit stadium ook andere organen geïnfecteerd kunnen raken resp. door een tekort aan voedingsstoffen degenereren. Wanneer uiteindelijk functiestoringen van de nieren optreden, hoopt niet uitgescheiden vloeistof zich op in de lichaamsholte (opgeblazen lijf), in de schubzakken (overeind staande schubben) of achter de ogen (uitpuilende ogen). Indien ook de zwemblaas ontstoken is, uit zich dat meestal in abnormaal zwemgedrag. Vissen met deze symptomen zijn vaak niet meer te redden.

Indien ook maar een van deze tekenen zichtbaar is, direct met een complete behandeling met de hierboven genoemde diergeneesmiddelen beginnen. Idealiter plaats je de betreffende vissen, die veel kiemen uitscheiden, in quarantaine en verstrek je een combinatie van de drie sera baktopur preparaten. Om verdere uitbreiding van de ziekte in het hoofdaquarium na het verwijderen van de betreffende vissen te voorkomen, moet ook hier met b.v. sera baktopur worden behandeld. Let in elk geval op een optimale kwaliteit van het water.

 • Sera Fishtamin
  Sera Fishtamin

  Multivitamine voor een sterk immuunsysteem

  De smakelijke emulsie bestaat uit 12 kostbare vitamines. Ideaal om op het voeder te druppelen of in het aquarium toe te dienen. Vormt een optimaal voedingssupplement in bijzondere…

  € 8,39
 • Sera Baktopur 50ml
  Sera Baktopur 50ml

  SERA BAKTOPUR 50ML®

  sera baktopur® bestrijdt betrouwbaar bacteriële aandoeningen zoals muil- en vinrot en grijswitte of watpropachtige plekken op huid en vinnen bij zoetwatervissen in aquariums en vijvers.

  € 7,19
 • Sera Omnipur 50ml
  Sera Omnipur 50ml

  sera omnipur bestrijd de veel voorkomende visziekten in zoetwateraquariums: Bacteriële infecties, vinrot, schimmels (Saprolegnia, Achlya) huidvertroebelingen (Costia, Chilodonella), Trichodina, Oodinium, kieuw- en huidwormen…

  € 7,79
 • Aquatan DE Watervoorbereider 100ml
  Aquatan DE Watervoorbereider 100ml

  Aquatan Watervoorbereider 100ml​
  Sera aquatan® met de nieuwe Sera bio-protect-formule maaktvan leidingwater direct water dat geschikt is voor zoet- en zeewatervissen.De vissen voelen zich in het natuurlijke, gezonde, heldere…

  € 5,29
 • Aquatan DE Watervoorbereider 250ml
  Aquatan DE Watervoorbereider 250ml

  Aquatan Watervoorbereider 250ml
  Sera aquatan® met de nieuwe sera bio-protect-formule maakt van leidingwater direct water dat geschikt is voor zoet- en zeewatervissen.De vissen voelen zich in het natuurlijke, gezonde, heldere…

  € 9,99
 • Aquatan DE Watervoorbereider 500ml
  Aquatan DE Watervoorbereider 500ml

  Aquatan Watervoorbereider 500ml
  Sera aquatan® met de nieuwe Sera bio-protect-formule maakt van leidingwater direct water dat geschikt is voor zoet- en zeewatervissen.De vissen voelen zich in het natuurlijke, gezonde, heldere…

  € 18,99
 • Aquatan DE Watervoorbereider 2500ml
  Aquatan DE Watervoorbereider 2500ml

  Aquatan Watervoorbereider 2500ml
  Sera aquatan® met de nieuwe Sera bio-protect-formule maakt van leidingwater direct water dat geschikt is voor zoet- en zeewatervissen.De vissen voelen zich in het natuurlijke, gezonde, heldere…

  € 59,95
 • BioNitrivec 100ml, Voorkom problemen met uw filter!
  BioNitrivec 100ml, Voorkom problemen met uw filter!

  BioNitrivec 100ml
  Sera BioNitrivec® is een speciale mix van verschillende hoogwaardige reinigingsbacteriën voor aquariumwater. Sera BioNitrivec® verhindert een toename van ammoniak en nitriet.
  Dit product is ook verstandig om…

  € 9,99
 • BioNitrivec 250ml, Voorkom problemen met uw filter!
  BioNitrivec 250ml, Voorkom problemen met uw filter!

  BioNitrivec 250ml
  Sera BioNitrivec® is een speciale mix van verschillende hoogwaardige reinigingsbacteriën voor aquariumwater. Sera BioNitrivec® verhindert een toename van ammoniak en nitriet.
  Dit product is ook verstandig om…

  € 18,99
 • BioNitrivec 500ml, Voorkom problemen met uw filter!
  BioNitrivec 500ml, Voorkom problemen met uw filter!

  BioNitrivec 500ml
  Sera BioNitrivec® is een speciale mix van verschillende hoogwaardige reinigingsbacteriën voor aquariumwater. Sera BioNitrivec® verhindert een toename van ammoniak en nitriet.
  Dit product is ook verstandig om…

  € 27,99
 • BioNitrivec 2500ml, Voorkom problemen met uw filter!
  BioNitrivec 2500ml, Voorkom problemen met uw filter!

  BioNitrivec 2500ml
  Sera BioNitrivec® is een speciale mix van verschillende hoogwaardige reinigingsbacteriën voor aquariumwater. Sera BioNitrivec® verhindert een toename van ammoniak en nitriet.
  Dit product is ook verstandig om…

  € 69,99
© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel