Meervallen met zuigmond

Meervallen met zuigmond
Enkele bekende soorten: Plecostomus, zebra meerval, Otocinclus dwergalgeneter en Gibbiceps.

Ervaringsklasse: Gemiddelde aquariaan
Minimale aquariumgrootte: 40x25x25cm / minimaal 10x de vislengte

Herkomst: Zuid- en Midden-Amerika
Familie: Loricarridae
Natuurlijke watertemperatuur: 22 tot 30 °C
Natuurlijke waterwaardes: pH 6-8 / GH 5-20 DH / KH 4-12
Gemiddelde leeftijd (ondersoort afhankelijk):  Kleinere soorten 3-5 jaar / grote soorten 10-20 jaar
Waterverversing eisen: wekelijks 25% water verversen

Er bestaan meer van 1.000 meervallen met zuigmond, vele zijn niet omschreven en worden aangeduid met een ‘’L-nummer’’
De zuigmond meerval wordt in de volksmond ook wel zuigvis, Harnasmeerval of Pleco genoemd. Alle soorten hebben een opvallende ‘’zuignap’’ als mond en ze hebben een hard pantser als lichaam. De meeste soorten zijn nacht of schemer actief, het is dus aan te raden om voldoende schuilplaatsen in het aquarium te hebben. Onder de Harnasmeervallen zitten veel soorten welke hout nodig zijn in hun voedsel pakket, zonder zullen ze op den duur vermageren en zelfs sterven. Kienhout is dus voor sommige soorten noodzakelijk, er bestaan ook speciale algeneter voeders welke hout bevatten.

Dicht beplante aquaria worden op prijs gesteld, harnasmeervallen kunnen samen met vrijwel alle vis soorten. Let bij aanschaf altijd goed op dat u juist advies inwint, er zijn namelijk soorten welke wel 60 tot 100cm groot kunnen worden en daardoor dus niet aquarium geschikt zijn!

Omdat er vele soorten meervallen met zuigmond zijn is het lastig iets te vertellen over de kweek, daarom gaan we hier enkel in op de meest voorkomende aquarium soorten zoals de L-nummers, Ancistrus soorten en Pleco’s. Deze leggen hun eitjes in holen/grotten (als de waterwaardes goed zijn), de man zal de eitjes bewaken, nadat de jongen zijn uitgekomen laat hij ze aan hun lot over.

© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel