Water verversen bij discusvissen

Water verversen, aquarium reinigen en waterwaarden meten 
Bij een aquarium van 180 liter (met ongeveer 12 halfvolgroeide discusvissen en bijvissen) volstaat in de regel 1 x  per week een waterverversing van 20-30% van het oude aquariumwater. Dit geldt ook voor een 450 l aquarium met volgroeide discusvissen en bijvissen.

Doel van de waterverversing bestaat erin de waterwaarden normaal te houden, wat bij een PHwaarde van meer dan 5,0 en een nitraatwaarde lager dan 50 mg het geval zou zijn. Bij opvallende symptomen in het gedrag van de vissen (bijvoorbeeld snelle ademhaling etc.) zou in geval van nood ook eens een waterwisseling van 90% nodig kunnen zijn  (LINK: 90% waterverversing.)
U moet de waterwaarden regelmatig meten, zoals in „Stendker Discus Waterwaarden“ uitvoerig door ons beschreven wordt.  

Korte samenvatting van de meetwaarde:
De PH-waarde een keer per week meten. Normaliter ligt de waarde boven 7. Is de PH-waarde door voedering en een goede filter tot onder PH 6 gedaald,  moet u water verversen. Ligt de waarde na een week nog bij PH 7, dan kunt u de waterverversing verschuiven. 
Nitraat moet bij een goed werkende filter om de 2 maanden voor de waterverversing gemeten worden (behalve wanneer de vissen een opvallend gedrag vertonen).
Ammonium, ammoniak en nitriet moeten bij een nieuw ingereden aquarium dagelijks gemeten worden, en dit tot de filter bij volledige voedering deze waarde tot praktisch nul verminderd heeft. Daarna hoeft men deze waarden alleen bij een opvallend gedrag van de dieren te controleren. 

Ga zeer voorzichtig en langzaam te werk om de vissen niet te verwonden of door snelle bewegingen te verschrikken!

Voorbereiding voor de waterverversing:
1. Reinig uw handen onder stromend water, zonder zeep, met een borstel. Zo verwijdert u vuil zoals crèmeresten, die zich eventueel op uw handen bevinden en die in geen geval in het aquariumwater mogen komen. 

2. Reinigingshulpmiddelen klaarzetten die u alleen voor de reiniging van de aquarium en de waterverversing gebruikt. Het is belangrijk dat geen resten van reinigingsmiddelen in de emmer of in de andere reinigingsaccessoires zijn, omdat deze verontreinigingen uw vissen aanzienlijk kunnen beschadigen! Goede hulpmiddelen voor de reiniging en voor de waterverversing zijn: emmer, een grove spons om de ruiten te reinigen, tandenborstel, rubberen handschoenen en een dunne slang om het water en de vuilresten af te zuigen. 

3. Pompen en verwarmingsstaaf correct positioneren. Vooraleer met de waterverversing te beginnen, schuift u de  pompen een beetje naar de bodemgrond, zodat de doorstroming ook met minder water gebeurt. De pompen mogen in geen geval droog lopen, omdat ze anders kapot gaan. Verzeker echter dat de verwarmingsstaaf altijd met water omringd is, omdat deze aan de lucht doorbrandt! Wanneer u de verwarmingsstaaf voor de reinigingsprocedure uitschakelt, vergeet dan niet deze na de reiniging terug in te schakelen! 
 


Procedure bij de reiniging van de aquarium, incl. water verversen
1. Pomp en verwarmingsstaaf zover onder het wateroppervlak plaatsen dat ook bij afgelaten water de pomp niet droog loopt (deze zou dan kapot gaan), noch de verwarmingsstaaf in de lucht hangt (zou dan barsten).
 
2. Het oude aquariumwater verwijderen (met een slang of een emmer) en vuil van de bodemgrond met behulp van een kleine slang afzuigen (zoals bij het stofzuigen).
 
3. De ruiten reinigen met behulp van een daarvoor bedoelde spons of een schraper. Hierdoor voorkomt u krassen op uw ruit.
 
4. Planten, vuil van de bodemgrond en buitenwanden van de filters (bij binnenfilter), met behulp van een tandenborstel, van algen en vuilresten ontdoen en planten afsnijden, wanneer nodig. Bodemvuil met behulp van een slang afzuigen.   

5. Zuiver, koud leidingwater vullen met een emmer, of met een slang vullen. Het water enkele minuten laten lopen.
Uitsluitend koud leidingwater gebruiken omdat warm water meestal door boilers (die uit koper bestaan) opgewarmd wordt. Warm water kan daarom met koper verrijkt zijn en mag niet in de aquarium komen.
Laat het leidingwater ongeveer 3 minuten lopen zodat u niet het water dat in de leidingen achtergebleven is voor uw aquarium gebruikt. Vul het zuivere leidingwater, bij voorkeur met een douchekop (met een afstand van 10-20 cm) in uw emmer (zo worden chloorresten verwijderd). Daarna vult u het zuivere leidingwater voorzichtig uit uw emmer (die alleen gebruikt wordt om water te verversen) of met uw slangsysteem in uw aquarium. 
 
Herhaal deze procedure tot het oude waterpeil weer bereikt is.
Door watervoorbereiders te gebruiken verwijderd u alle silicaten en chloor uit het kraanwater. Dat is belangrijk omdat silicaten en chloor voor uw vissen schadelijk is zelfs dodelijk kan zijn, naargelang de dosis. 
 
6. Pomp en verwarmingsstaaf weer in de oude positie plaatsen.
 
We raden aan om koud water voor de waterverversing te nemen omdat warm water door de boiler dikwijls met koperresten gevuld is. Bij slechts 1/3 waterverversing kunnen de discusvissen nog goed aan het temperatuurverschil weerstaan.  

discus algemeen 7.jpg

© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel