Eierleggende tandkarpers

Eierleggende tandkarpers
Enkele bekende soorten: Gardneri, Australe en Lineatus.

Ervaringsklasse: gemiddelde aquariaan
Minimale aquariumgrootte: 40x25x25cm / 10x de vislengte

Herkomst: Afrika, Azie en Noord-, Midden- en Zuid-Amerika
Familie: Aplocheilidae, Cyprinodontidae, Fundulidae, Profundulidae en Valenciidae
Natuurlijke watertemperatuur: 21 tot 30 °C
Natuurlijke waterwaardes: pH 5,5-7,5 / GH 1-10 DH / KH 2-8
Gemiddelde leeftijd (ondersoort afhankelijk):  1-3 jaar
Waterverversing eisen: wekelijks 20% water verversen

Eierleggende tandkarpers zijn beter bekend onder de naam killivis. Wereldwijd zijn er meer dan 650 soorten killivissen. De meeste soorten zijn lastig te houden in aquaria en sommige soorten zijn met het uitsterven bedreigd. Killivissen kunnen goed springen, een aquarium met een kap of glazen afdekplaat is dus een noodzaak. We kunnen killivissen onderverdelen in 2 groepen, éénjarige en meerjarige killivissen. Graag vertel ik u wat dit inhoudt:

Meerjarige soorten leven in rivieren en poelen welke het gehele jaar water bevatten, ze leggen eieren welke in korte tijd uitkomen. Wil je de jongen overhouden kunt u de ouders beter in een andere bak plaatsen omdat zij hun jongen kunnen opeten. Ze worden ongeveer 3 tot 4 jaar oud.


Éénjarige soorten leven in de natuur in poelen welke elk jaar opdrogen, deze vissen groeien snel zijn snel geslachtsrijp. Ze leggen eitjes in de bodem, deze zullen uitdrogen en als ze vervolgens enkele maanden later weer nat worden komen ze uit. Op deze manier houden ze hun populatie instant terwijl er geen water beschikbaar is. In een aquarium leven deze killivissen maximaal 2 tot 2,5 jaar.

© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel