Med Professional Nematol

MED Professional Nematol
Met dit diergeneesmiddel kunnen parasitische draadwormen bij zoet- en zeewatervissen opgeruimd worden. De draadwormen of nematoden kenmerken zich door een in doorsnee rond, meestal slank lichaam. Vooral in het zoetwateraquarium kunnen ze een ernstig, vaak lang niet herkend probleem vormen. Tropische nematodensoorten met een directe ontwikkeling, die geen gastheer nodig hebben, kunnen zich explosief vermeerderen. Cichliden worden er erg vaak door aangetast.

Volwassen nematoden leven in de darm van vissen, terwijl hun larven door allerlei weefsel kruipen. Wanneer daarbij essentiële organen onomkeerbaar beschadigd worden, kan de vis niet meer geholpen worden. Indien je bij nieuw verworven vissen vermoedelijk – wegens de vaak twijfelachtige diag nostiek – te maken hebt met Nematoden kun je preventief behandelen met sera med Professional Nematol.

De werkzame stof in sera med Professional Nematol leidt tot verlamming van de nematoden. De wormen kunnen zich niet meer bewegen en worden uit de darm van de vissen uitgescheiden en eindigen uiteindelijk op de aquariumbodem. Om verdere verbreiding van eitjes resp. daaruit komende larven te beperken en het water niet te verontreinigen, moeten ze weggezogen worden. Mochten er bij ernstige infecties toch enkele wormen in resp. op de vis aanwezig zijn, kan nadat 80% van het water volgens de planning ververst is, na twee dagen een volgende behandeling met een volledige dosis worden gestart. Dat vervangt echter de herhalingsbehandeling na 3 weken niet, zoals die uitgevoerd moet worden bij eierleggende nematoden, b.v. haarwormen!

De aanwijzingen voor het gebruik moeten absoluut in acht genomen worden, omdat gewenste ongewervelde dieren (b.v. garnalen en kreeften) het medicament niet verdragen. Wanneer er ook gewenste ongewervelde dieren in de bak gehouden worden, moeten alle vissen in de quarantainebak worden behandeld.

Omdat de in het hoofdaquarium resterende nematodenstadia (larven en evt. eitjes) zonder gastheren slechts langzamerhand verdwijnen, is het goed om de herstelde vissen nog enige tijd in de quarantainebak te houden. Daarmee vermindert u het risico dat de vissen door evt. nog in het hoofdaquarium levende nematodenstadia opnieuw geïnfecteerd raken.

Als u de mogelijkheid heeft, uw met sera med Professional Nematol behandelde vissen nog lang (bij eierleggende Nematoden minstens vier weken) in een aparte bak te houden, zal het visvrije hoofdaquarium na deze periode volledig vrij van parasieten zijn en kan er geen nieuwe infectie ontstaan. Mocht dit voor u niet uitvoerbaar zijn, dan is het mogelijk de vissen een tweede keer en bij behoefte ook meerdere keren, telkens met een tussentijd van drie weken, te behandelen, zodat er uiteindelijk van eventuele nieuwe infecties geen sprake meer is. Maar laat ook bij de laatstgenoemde methode de vissen na afsluiting van de behandeling nog minstens twee dagen in vers, onbehandeld water in de quarantainebak, zodat eventueel aanwezige resten van het medicament niet samen met de vissen in het hoofdaquarium bij de gevoelige ongewervelde dieren terechtkomen.

Discus madeworm.jpg
Discus-madeworm / oxyuris sp.
Gebrek aan eetlust, apathie, krachteloosheid, dode volwassen wormen (tot 1 cm) in de uitwerpselen van de vis.

De discus-madeworm komt in de darm van discusvissen voor. Daar onttrekt hij belangrijke voedingsstoffen aan de voorverteerde voedingsbrij. De aangetaste vissen vermageren en lijden aan deficiëntieverschijnselen. De wormen vormen dichte kluwen in de darm van de vissen, wat tot een darmafsluiting leiden kan. De door de besmetting verzwakte dieren worden vaak ziek door de infecties die hiervan het gevolg zijn en bezwijken hier soms aan. De verspreiding van de wormen in het visbestand vindt bij het eten op de bodem van het aquarium plaats door opname van de eitjes van de wormen. Om tegen Oxyuriden te behandelen wordt sera med Professional Nematol gebruikt (volgens de handleiding). Een tweede behandeling wordt na ca. 3 weken uitgevoerd, om dan de uit de eitjes gekomen larven ook te vernietigen.

freeskopworm.jpg

Freeskopworm / Camallanus sp.
Roodachtige wormeinden kringelen uit de aars; witachtige uitwerpselen, vermagering door bloedverlies, apathie

De freeskopwormen parasiteren in de endeldarm van vissen. Daar hechten ze zich met hun freesachtige vooreinde aan de darmwand en zuigen bloed. De darmwand kan door het vasthechten geperforeerd en derhalve in toenemende mate doorlatend voor ziekteverwekkers raken. Door het voeden met bloed zijn de wormen bruinrood gekleurd. Het einde van de volwassen vrouwtjes hangt enkele millimeters uit de aars van de aangetaste vis. Bij verstoringen trekt de worm zich snel in de darm terug. De larven komen uit het uitstekende wormeinde, vallen op de bodem, worden daar als vermeende voederdieren door de vissen gegeten en infecteren ze op die manier. Zo kan de parasiet, als hij eenmaal in het aquarium is, zich snel verspreiden.

Er wordt volgens de gebruiksaanwijzing met sera med Professional Nematol behandeld. Bij de levendbarende Camallanus cotti, de Aziatische freeskopworm (geen gastheer), die je in het zoetwateraquarium het meest tegenkomt, is een eenmalige behandeling voldoende, omdat hier larven (geen eitjes) afgezet worden, die ook direct vernietigd worden.

capillaria.jpg
Haarworm / capillaria sp.
Schrikachtig gedrag, geen eetlust, vermagering en slijmerige uitwerpselen.

Een lichte aandoening van de darm door deze zeer dunne, lange worm blijft vaak lange tijd onopgemerkt en kan zich zo sluipend in het hele visbestand uitbreiden. Met name jonge vissen worden voortdurend door groeistoornissen gedupeerd. Na ca. 3 weken is bij deze eierleggende wormen een herhalingsbehandeling met sera med Professional Nematol noodzakelijk

 • Sera Fishtamin
  Sera Fishtamin

  Multivitamine voor een sterk immuunsysteem

  De smakelijke emulsie bestaat uit 12 kostbare vitamines. Ideaal om op het voeder te druppelen of in het aquarium toe te dienen. Vormt een optimaal voedingssupplement in bijzondere…

  € 8,39
 • Sera Med Prof Nematol 10 ml
  Sera Med Prof Nematol 10 ml

  Waterbehandelingsmiddel voor het betrouwbaar en omzichtig verwijderen van parasitische draadwormen (nematoden) bij zoet- en zeewatervissen.

  De nematoden zoals de freeskopworm (Camallanus sp.), de haarworm (Capillaria sp.) en de…

  € 14,09
 • Aquatan DE Watervoorbereider 100ml
  Aquatan DE Watervoorbereider 100ml

  Aquatan Watervoorbereider 100ml​
  Sera aquatan® met de nieuwe Sera bio-protect-formule maaktvan leidingwater direct water dat geschikt is voor zoet- en zeewatervissen.De vissen voelen zich in het natuurlijke, gezonde, heldere…

  € 5,29
 • Aquatan DE Watervoorbereider 250ml
  Aquatan DE Watervoorbereider 250ml

  Aquatan Watervoorbereider 250ml
  Sera aquatan® met de nieuwe sera bio-protect-formule maakt van leidingwater direct water dat geschikt is voor zoet- en zeewatervissen.De vissen voelen zich in het natuurlijke, gezonde, heldere…

  € 9,99
 • Aquatan DE Watervoorbereider 500ml
  Aquatan DE Watervoorbereider 500ml

  Aquatan Watervoorbereider 500ml
  Sera aquatan® met de nieuwe Sera bio-protect-formule maakt van leidingwater direct water dat geschikt is voor zoet- en zeewatervissen.De vissen voelen zich in het natuurlijke, gezonde, heldere…

  € 18,99
 • Aquatan DE Watervoorbereider 2500ml
  Aquatan DE Watervoorbereider 2500ml

  Aquatan Watervoorbereider 2500ml
  Sera aquatan® met de nieuwe Sera bio-protect-formule maakt van leidingwater direct water dat geschikt is voor zoet- en zeewatervissen.De vissen voelen zich in het natuurlijke, gezonde, heldere…

  € 59,95
 • BioNitrivec 100ml, Voorkom problemen met uw filter!
  BioNitrivec 100ml, Voorkom problemen met uw filter!

  BioNitrivec 100ml
  Sera BioNitrivec® is een speciale mix van verschillende hoogwaardige reinigingsbacteriën voor aquariumwater. Sera BioNitrivec® verhindert een toename van ammoniak en nitriet.
  Dit product is ook verstandig om…

  € 9,99
 • BioNitrivec 250ml, Voorkom problemen met uw filter!
  BioNitrivec 250ml, Voorkom problemen met uw filter!

  BioNitrivec 250ml
  Sera BioNitrivec® is een speciale mix van verschillende hoogwaardige reinigingsbacteriën voor aquariumwater. Sera BioNitrivec® verhindert een toename van ammoniak en nitriet.
  Dit product is ook verstandig om…

  € 18,99
 • BioNitrivec 500ml, Voorkom problemen met uw filter!
  BioNitrivec 500ml, Voorkom problemen met uw filter!

  BioNitrivec 500ml
  Sera BioNitrivec® is een speciale mix van verschillende hoogwaardige reinigingsbacteriën voor aquariumwater. Sera BioNitrivec® verhindert een toename van ammoniak en nitriet.
  Dit product is ook verstandig om…

  € 27,99
 • BioNitrivec 2500ml, Voorkom problemen met uw filter!
  BioNitrivec 2500ml, Voorkom problemen met uw filter!

  BioNitrivec 2500ml
  Sera BioNitrivec® is een speciale mix van verschillende hoogwaardige reinigingsbacteriën voor aquariumwater. Sera BioNitrivec® verhindert een toename van ammoniak en nitriet.
  Dit product is ook verstandig om…

  € 69,99
© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel