Waterverversen (hoe en hoeveel)

Het verversen van aquariumwater, waarom, hoe en hoeveel?
Niet alle afvalstoffen kunnen in het aquarium volledig worden afgebroken. In elk aquarium hopen zich vanzelf substanties als nitraat en fosfaat op, die in grote hoeveelheden zeer giftig voor de vissen zijn. In de natuur worden deze substanties door stromend water weggespoeld of verdund. Hetzelfde effect bereikt u door het water regelmatig te verversen.
waterwaardes-waterval.jpg

Wanneer en hoeveel water?
Het is raadzaam eenmaal per week relatief kleine hoeveelheden water (ca. 20%) te verversen. Door het verversen van een grotere hoeveelheid water (meer dan 50%) wordt het evenwicht in de aquariumbiotoop verstoord en dit moet derhalve alleen in noodgevallen als bij een acute Ammoniak, nitraat­ of kopervergiftiging worden gedaan. In dat geval moet bovendien absoluut sera toxivec worden gebruikt om er voor te zorgen dat uw vissen niet vergiftigen.

De frequentie waarin en de hoeveelheid waarmee het water ververst moet worden, hangt af van:
• de afmetingen van het aquarium
•  het aantal en de grootte van de aquariumbewoners


De volgende tabel geldt voor normaal met siervissen bezette gezelschapsaquariums. In de praktijk is telkens gebleken dat deze verhoudingen het beste zijn.

Afmeting/inhoud Te verversen hoeveelheid Periode
50-60 liter 10-20 liter wekelijks
80-100 liter 20 liter wekelijks
110-120 liter 20-30 liter wekelijks
160-200 liter 30-40 liter wekelijks
meer dan 250 liter 20% van de aquariuminhoud Om de 2 weken  


Het gedeeltelijk verversen wordt te weinig gedaan.
Er hopen zich in de kleine leefruimte van het aquarium snel grote hoeveelheden gif tige stoffen op. Het is gewoon verkeerd om te denken dat je rustig drie maanden wachten en dan meer dan de helft van het water verversen kunt. Dan is het geen wonder, dat de algen uitstekend gedijen en de vissen stilletjes verkommeren.

Mocht u een keer te weinig tijd hebben, kunt u het water verversen een keer overslaan, wanneer sera toxivec en sera filter biostart worden toegediend. Maar de waterwaarden moeten wel constant in de gaten gehouden worden met bijv. de watertesten van sera.

De voorbereiding
Het volgende is nodig:
•  een gieter en twee schone emmers die alleen voor het aquarium bestemd zijn
•  een handoek voor als er perongeluk gemorst wordt
•  een bodemreiniger om de bodem af te zuigen  
•  trek, voordat u water ververst, de netstekkers er uit; b.v. van de verwarming, het filter en de verlichting

Zo wordt het water uit een aquarium gehaald
Zet eerst de twee emmers op de handdoek. Daarna laat u het water van het aquarium in de emmers lopen. Dat kan op verschillende manieren:
1. Veel aquarianen houden het ene einde van de slang in het aquarium en zuigen het water aan het andere einde kort aan. Deze methode vereist echter enige oefening. Of het water loopt niet, of je neemt ongewild een stevige slok aquariumwater.
2. Het is eleganter om het water met een degelijke bodemreiniger weg te zuigen. Daarbij verricht u twee karweitjes in één keer tegelijk. Met de bodemreiniger verwijdert u de molm uit het aquariumgrind op een eenvoudige en grondige manier en ververst u tevens een deel van het water.

Nadat het aquariumwater voor zover nodig is afgetapt, kunt u dan ook kleine reinigingswerkzaamheden uitvoeren zoals de ruiten reinigen.

waterwaardes-kraan.jpg

Zo maakt u het leidingwater geschikt voor gebruik
Het aquarium wordt weer gevuld met leidingwater dat voor de siervissen tevoren geschikt gemaakt moet worden, want bij de bereiding van drinkwater hoeven de waterleidingbedrijven niet aan aquaristiek te denken. Het is eerder hun taak om de mensen van drink baar water te voorzien. Drinkwater moet smaken, zo weinig mogelijk schadelijke stoffen en kiemen bevatten en het mag ook de pijpleidingen niet vernielen.
Het gevolg is vaak, dat gedesinfecteerde chemicaliën als chloor worden toegepast om gevaarlijke bacteriën en kiemen te vernietigen.

Zo komt het dat het water dat wij kunnen drinken al veel te agressief voor de gevoelige slijmvliezen van de vissen en voor siervissen te giftig is. In dit water bevinden zich ook zo goed als geen nuttige bacteriën. Door het chloor worden ook de in het aquarium aanwezige reinigingsbacteriën duidelijk gereduceerd.
Met de conditioneringsmiddelen voor het water schept u natuurlijke wateromstandigheden. Doe het leidingwater in een gieter/emmer en behandel het met sera aquatan, sera bio nitrivec en eventueel sera mineral salt

Watervoorbereider: Bijv. Sera Aquatan
•  neutraliseert opgeloste zouten en evenals agressief chloor
•  bindt schadelijke zware metalen onmiddellijk
•  beschermt en stabiliseert de slijmvliezen van de vissen en ondersteunt de groei van planten en micro­organismen door zijn waardevolle vitamine B­complex
•  vermindert stress bij vissen tijdens het transport en bij het plaatsen in het aquarium
•  maakt het water vis­ en biocultuurvriendelijk
•  bespoedigt door huidbeschermende colloïden het helen van kleine wonden

Bioculturen voor een juist evenwicht: Bijv. Sera bio nitrivec
•  bioculturen voor filters en het aquariumwater
•  breekt ammonium en nitriet op natuurlijke wijze af
•  heeft een langdurige werking

Waterwaardes verbeteren: Bijv. met Sera mineral salt
 •  verrijkt het leidingwater met de in de natuurlijke wateren voorkomende mineralen in de biologisch juiste hoeveelheden

De juiste watertemperatuur
Probeer de temperatuur van het verse water enigszins op de temperatuur van het aquariumwater in te stellen. Dit doet u door bijv. 2 emmers te vullen met aquarium water en deze enkele uren voor het bijvullen van het aquarium de emmers reeds voor de kachel in de woonkamer te plaatsen. Het is niet schadelijk wanneer het verse water iets koeler is dan het aquariumwater. Integendeel – veel vissen worden na een lichte afkoeling (niet meer dan 3 tot 4 ºC) zeer beweeglijk. De stofwisseling en het kuitgedrag worden gestimuleerd.

TIP: Gebruik nooit warm water uit de boiler of gijzer om uw aquarium bij te vullen, doordat dit verwarmd is veranderd de chemische samenstelling, kh/gh waarden en de pH waarde.

Vullen met water
Bij het bijvullen moet u erop letten dat u het grind niet al te zeer opwoelt of zelfs planten onderspoelt. Met een slang wordt dit een stuk gemakkelijker.  Al na de tweede of derde keer water verversen, heeft u zo veel geoefend dat het hele karwei binnen 10 tot 15 minuten geklaard is. En uw siervissen en waterplanten voelen zich goed in een zo verzorgd aquarium.

 • Sera bodemreiniger 14 cm driehoek
  Sera bodemreiniger 14 cm driehoek

  SERA BODEMREINIGER 14 CMMet de sera bodemreiniger verwijdert u moeiteloos rottende plantenresten en ander vuil uit het aquariumgrind en ververst u tevens een gedeelte van het water.

  € 9,89
 • Sera bodemreiniger rond
  Sera bodemreiniger rond

  SERA BODEMREINIGERMet de sera bodemreiniger verwijdert u moeiteloos rottende plantenresten en ander vuil uit het aquariumgrind en ververst u tevens een gedeelte van het water.
  uitvoering: Rond

  € 9,89
 • Aquatan DE Watervoorbereider 100ml
  Aquatan DE Watervoorbereider 100ml

  Aquatan Watervoorbereider 100ml​
  Sera aquatan® met de nieuwe Sera bio-protect-formule maaktvan leidingwater direct water dat geschikt is voor zoet- en zeewatervissen.De vissen voelen zich in het natuurlijke, gezonde, heldere…

  € 5,29
 • Aquatan DE Watervoorbereider 250ml
  Aquatan DE Watervoorbereider 250ml

  Aquatan Watervoorbereider 250ml
  Sera aquatan® met de nieuwe sera bio-protect-formule maakt van leidingwater direct water dat geschikt is voor zoet- en zeewatervissen.De vissen voelen zich in het natuurlijke, gezonde, heldere…

  € 9,99
 • Aquatan DE Watervoorbereider 500ml
  Aquatan DE Watervoorbereider 500ml

  Aquatan Watervoorbereider 500ml
  Sera aquatan® met de nieuwe Sera bio-protect-formule maakt van leidingwater direct water dat geschikt is voor zoet- en zeewatervissen.De vissen voelen zich in het natuurlijke, gezonde, heldere…

  € 18,99
 • Aquatan DE Watervoorbereider 2500ml
  Aquatan DE Watervoorbereider 2500ml

  Aquatan Watervoorbereider 2500ml
  Sera aquatan® met de nieuwe Sera bio-protect-formule maakt van leidingwater direct water dat geschikt is voor zoet- en zeewatervissen.De vissen voelen zich in het natuurlijke, gezonde, heldere…

  € 59,95
© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel