Afrikaanse Cichlides

Afrikaanse Cichlides
Enkele bekende soorten: Frontosa, Dolfijncichlide, Demasoni en de Prinses van Burundi

Ervaringsklasse: Gemiddelde aquariaan
Minimale aquariumgrootte: 100x40x50 (soort afhankelijk)

Herkomst: Afrika
Familie: Cichlidae
Natuurlijke watertemperatuur: 24 tot 28 °C
Natuurlijke waterwaardes: pH 7-8 / GH 8-12 DH / KH 6-8
Gemiddelde leeftijd (ondersoort afhankelijk):  5-10 jaar
Waterverversing eisen: wekelijks 25% water verversen


In de Cichlidae zijn meer dan 1750 ondersoorten, dit stuk gaat over de Afrikaanse cichlides, voor alle andere soorten klikt u op een van onderstaande links:
Zuid-Amerikaanse dwergcichlides, Maanvissen, Discusvissen, en Midden en Zuid Amerikaanse Cichlides

Afrikaanse muilbroeders zijn de meest kleurrijke zoetwatervissen, ondanks dat ze soms bij aanschaf in een aquariumspeciaalzaak nog niet volledig op kleur zijn. Zorg er altijd voor dat u informatie inwint over de vis die u wilt kopen, dit omdat er veel verschil in afmeting zit, sommige soorten worden wel 40cm groot! Ze hebben grote aquaria nodig met veel verstop en schuilmogelijkheden. Bij Afrikaanse cichlides gaat de vreemde stelregel op ‘’hoe meer hoe makkelijker’’, als u een overbevolking houdt in het aquarium zetten ze geen territorium af en dit voorkomt vaak een hoop problemen qua agressiviteit. Alle cichlide soorten hebben speciaal voer nodig, houdt hier rekening mee bij aankoop.

U kunt ze het beste op een zeer fijne grind bodem of zandbodem houden omdat ze vaak graven en sommige soorten constant opzoek zijn naar voedsel in/op de bodem. Vaak is er van iedere soort 1 fel gekleurde man in het aquarium omdat deze dominant is, ondergeschikte mannen nemen vrouwelijke kleuren aan. Cichlides zijn veelal groepsvissen, hou ze dus ook met meerdere stuks. Omdat cichlides veel vervuilen is een groot (extern) filter met overcapaciteit aan te raden.


De meeste afrikaanse cichlides zijn na zo’n driekwart jaar geslachtsrijp, vrouwtjes broeden eieren uit in hun mond wat een zeer interessant aquarium oplevert om naar te kijken. Ze beschermen hun jongen dan ook vaak goed.

© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel