Slakken

Slakken
Enkele bekende soorten: Appelslak, renslak, Tylomelania en de slak etende slak.

Ervaringsklasse: Beginner
Minimale aquariumgrootte: 20x20x20cm

Herkomst (meeste aquariumslakken): Azië en Zuid-Amerika
Natuurlijke watertemperatuur: 5 tot 20 of 16 tot 28 °C (koud of tropisch)
Natuurlijke waterwaardes: pH 6-8.5 / GH 8-20 DH / KH 4-12
Gemiddelde leeftijd (ondersoort afhankelijk):  1-5  jaar
Waterverversing eisen: wekelijks 20% water verversen

Slakken zijn er in vele soorten en maten, sommige soorten kopen we voor de sier en sommige komen gratis mee met aquariumplanten of ontstaan door overvoeding van vissen. Slakken zijn zeer nuttige aquariumbewoners en zijn hele goede opruimers en zijn zelfs algeneters! U kunt ze eventeel veel bijvoeren met zinkend voer.

Veel soorten kunnen een plaag gaan vormen, om dit te tegen te gaan kunt u slak etende vissen inzetten zoals de Clownbotia of de kogelvis. Ook bestaan er slak etende slakken welke andere kleine slakken zullen opeten. Sommige slaksoorten proberen uit uw aquarium te klimmen (zoals de appelslak om bovenwater eieren te leggen) houdt hier rekening mee, zorg voor een goed afgesloten dek ruit of aquariumkap.

Slakken planten zich voort door eieren in het aquarium te leggen of boven de waterlijn (in het geval van een aquarium dus in de lichtkap). Ook zijn er soorten die levende jongen baren. Slakken zijn over het algemeen tweeslachtig, al bestaan er enkele aquarium slak soorten waarbij wel mannen en vrouwen bestaan.

© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel