Zoetwatergarnalen

Zoetwatergarnalen
Enkele bekende soorten: Waaierhand, crystal red, bijen en vuurgarnaal.

Ervaringsklasse: beginner
Minimale aquariumgrootte: 20x20x20cm / 5x de garnaallengte

Herkomst: Afrika en Azië
Familie: Atyidae
Natuurlijke watertemperatuur: 16 tot  28 °C
Natuurlijke waterwaardes: pH 5,5-8 / GH 3-12 DH / KH 0-8
Gemiddelde leeftijd (ondersoort afhankelijk):  1-3 jaar (grote soorten tot 5-6 jaar)
Waterverversing eisen: wekelijks 20% water verversen


Garnalen zijn leuke en actieve aquariumdieren welke de hele dag bezig zijn. Veel soorten zijn niet al te moeilijk om te houden als de waterkwaliteit goed is. U kunt ze het beste in scholen houden van minimaal 10 tot 20 stuks. De temperatuur is lastig te vermelden omdat er veel verschil in diverse soorten zit, 16 tot 22 °C is voor de meeste soorten prima, enkel zijn er ook soorten welke 28 °C prefereren. Garnalen kunnen uit het aquarium klimmen, daarom is het belangrijk om een kap op het aquarium te hebben of een glazen dekplaat. Garnalen zijn echte opruimers en eten overgebleven voer en plantenresten. Wel is het belangrijk om ze bij te voeren met speciaal zinkend garnalen voer, anders komen ze vaak na enige tijd bepaalde voedingsstoffen te kort en is de kans op sterfte aanzienlijk groter. Garnalen houden van schoon water met een lage bacteriële druk.


Garnalen planten zich snel voort en zijn erg leuk om te kweken. Sommige soorten kweken niet in het aquarium omdat deze de jongen in de natuur naar de zee laten gaan en zijn dus zout water nodig.
De moeder draagt eieren onder de staart welke na verloop van tijd zullen uitkomen. Één worp van jongen kan wel bestaan uit 50+ jonge garnalen.

 

© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel