Sluierstaarten

Sluierstaarten
Enkele bekende soorten: Lionhead, Ryukin, parelschub en telescoopoog.

Ervaringsklasse: Beginner
Minimale aquariumgrootte: 40x25x25cm / minimaal 8x de vislengte

Herkomst: Azië
Familie: Cyprinidae
Natuurlijke watertemperatuur: 16 tot 26 °C
Natuurlijke waterwaardes: pH 7-8.5 / GH 8-20 DH / KH 6-10
Gemiddelde leeftijd (ondersoort afhankelijk):  10-15 jaar
Waterverversing eisen: wekelijks 25 tot 50% water verversen

De sluierstaart-goudvissen zijn kweekvarianten welke volledig zijn aangepast op het leven in kleine hoeveelheden water (helaas vaak met slechte waterkwaliteit). Het zijn hierdoor prima aquariumvissen geworden.

Speciale ‘’Fancy Goldfish’’ soorten bestaan er in vele kleurslagen en kweekvormen, vaak zijn deze een stuk duurder dan de gewone goudvis. Zorg er dan ook altijd voor dat uw aquarium groot genoeg is voor de uiteindelijke maat van deze variant, soms zijn ze bij aanschaf enkele centimeters maar worden ze na enkele jaren 30cm groot. Het aquarium moet dan ook voldoende ruimte bieden en een groot filtersysteem is dan een vereiste. Sluierstaarten gedijen het beste in een schooltje maar kunnen eventueel ook solitair of per 2 gehouden worden. Ze zijn niet agressief naar soorten genoten, de man / vrouw verhouding is ook onbelangrijk. Omdat veel sluierstaart vormen niet winterhard zijn kunnen ze niet buiten worden gehouden. In het aquarium zijn het behoorlijke vervuilers, een groot extern filtersysteem is een vereiste en een beluchtingspomp is aan te raden. Er zijn speciale Goudvisvoeders op de markt welke alle benodigde voedingsstoffen bevatten voor de sluiterstaarten.


Sluierstaarten groeien snel en zijn vaak na zo’n 12 maand geslachtsrijp, het zijn eierleggende vissen welke geen broedzorg aan de eieren/jongen geven. Eitjes worden vaak afgezet tussen de planten, eventueel zijn er speciale borstels te koop waar ze hun eitjes op kunnen afzetten.

© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel