Zuid-Amerikaanse Dwergcichlides

Zuid-Amerikaanse Dwergcichlides
Enkele bekende soorten: Antennebaars, Apistogramma-soorten

Ervaringsklasse: Gemiddelde aquariaan
Minimale aquariumgrootte: 60x30x30cm

Herkomst: Zuid-Amerika
Familie: Cichlidae
Natuurlijke watertemperatuur: 24 tot 28 °C
Natuurlijke waterwaardes: pH 6-8 / GH 5-12 DH / KH 6-10
Gemiddelde leeftijd (ondersoort afhankelijk):  3-4 jaar
Waterverversing eisen: wekelijks 25% water verversen


In de Cichlidae zijn meer dan 1750 ondersoorten, dit stuk gaat over de Zuid-Amerikaanse Dwergcichlides, voor alle andere soorten klikt u op een van onderstaande links:
Afrikaanse Cichlides, Maanvissen, Discusvissen, en Midden en Zuid Amerikaanse Cichlides

Onder dwergcichlides verstaan we vissen tot 10cm lengte. Dit zijn ruim 150 verschillende ondersoorten. Deze zijn allemaal goed te houden en te kweken in Aquaria. Buiten deze 150 natuurlijke soorten zijn er nog 10-tallen soorten welke gekweekt zijn en enkel in aquariumwereld voorkomen. Dwergcichlides zijn rustige vissen welke vooral in de onderste aquarium laag leven. Je kunt het beste 1 man hebben per ondersoort om territorium gedrag te voorkomen (bijv. apistogramma + mikrogeophagus soort is geen probleem). Als bodem kunt u het beste fijn zand nemen omdat dwergcichlides hierin constant opzoek zullen zijn naar voedsel, bij te grof/scherp grind kunnen ze hun bek beschadigen. U kunt ze het beste een granulaatvoer geven wat langzaam zinkt. Zo nu en dan diepvriesvoer in de vorm van bijv. rode muggenlarven wordt op prijs gesteld.

Schuilmogelijkheden worden zeer op prijs gesteld, dit kan gemaakt worden doormidden van hout, stenen en dichte beplanting. Er zijn enkele soorten die maximaal 10cm kunnen worden, echter zitten de meeste soorten zo maximaal rond de 5 tot 7cm grootte.

De meeste dwergcichlides zijn na ongeveer 6 maand geslachtsrijp, vaak zijn de mannen groter dan de vrouwtjes.  Alle dwergcichlide soorten doen aan broedzorg en beschermen hun eieren en jonkies, hoe extreem de broedzorg is hangt af van de soort.

© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel