Midden en Zuid-Amerikaanse Cichlides

Midden en Zuid-Amerikaanse Cichlides
Enkele bekende soorten: Vuurkeel-, sleutelgat-, pauwoog- en Neoncichlide

Ervaringsklasse: Gemiddelde aquariaan
Minimale aquariumgrootte: 80x35x40 / 5x de vislengte

Herkomst: Midden en Zuid-Amerika
Familie: Cichlidae
Natuurlijke watertemperatuur: 24 tot 26 °C
Natuurlijke waterwaardes: pH 7-8,5 / GH 5-20 DH / KH 3-15
Gemiddelde leeftijd (ondersoort afhankelijk):  4-20 jaar
Waterverversing eisen: wekelijks 25% water verversen


In de Cichlidae zijn meer dan 1750 ondersoorten, dit stuk gaat over de Midden en Zuid Amerikaanse cichlides, voor alle andere soorten klikt u op een van onderstaande links:
Zuid-Amerikaanse dwergcichlides, Discusvissen, Afrikaanse cichlides en maanvissen

Amerikaanse cichlides zijn leuke karaktervolle aquariumvissen, ze hebben een eigen wil en uiten deze ook. Om problemen in het aquarium te voorkomen moet u zich goed laten voorlichten bij aanschaf.
Cichlides zijn er in vele lengtes welke beginnen bij zo’n 5 cm en de grootste soorten worden maar liefst 80cm! Let dus op wat u koopt en laat u door een speciaalzaak juist informeren.
Sommige soorten cichlides houdt u solitair of per paartje, andere juist weer in groepsverband. Cichlides zijn er in 2 varianten, plantenetende en vleesetende, hou hier met uw aquarium voeding rekening mee om spijsvertering klachten te voorkomen. U kunt ze het beste met granulaat voeren omdat ze zo makkelijker voldoende voedingsstoffen binnen krijgen omdat dit een groter soortelijk gewicht heeft dan vlokkenvoer. U kunt bij Amerikaanse Cichlides ideaal hout en eventueel stenen als inrichting gebruiken. Houdt er wel rekening mee dat ze kunnen graven en dat ze het dus niet kunnen omgooien. Fijn grind of zand is het beste voor op de bodem.

Cichlides groeien snel en zijn vaak na zo’n 2,5 jaar al dicht bij hun maximale lengte, na ongeveer 1 jaar zijn ze al geslachtsrijp. De meeste soorten zetten hun eitjes af op het hout of andere decoratie stukken in het aquarium. Er zijn ook grotbroeders welke een groot hol nodig zijn. Bij cichlides is de broedzorg er leuk om te zien, ze beschermen hun eieren en jongen vaak erg goed.

© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel