Levendbarende tandkarpers

Levendbarende tandkarpers
Enkele bekende soorten: Molly, Hoogvinkarper, Guppy, Zwaarddrager, Platy en de Endler guppy

Ervaringsklasse: Beginner
Minimale aquariumgrootte: 30x25x25cm / 10x de vislengte

Herkomst: Midden- en Zuid-Amerika
Familie: Poeciliidae
Natuurlijke watertemperatuur: 22 tot 28 °C
Natuurlijke waterwaardes: pH 7-8,5 / GH 8-20 DH / KH 6-14
Gemiddelde leeftijd (ondersoort afhankelijk):  3-4 jaar
Waterverversing eisen: wekelijks 20% water verversen

De Poeciliidae familie is een vis soort waarmee enorm veel soorten zijn gekweekt gedurende meer dan 100 jaar, Meer dan 1.000 nieuwe (niet natuurlijke) kleurenpatronen zijn ontstaan. Hierdoor zijn sommige levendbarende tandkarpers haast niet meer in te delen bij een van de oorspronkelijke wilde soorten.

Levendbarende vissen zwemmen vaak wat meer boven in het aquarium dicht bij het wateroppervlakte, om deze reden eten ze ook het liefste een vlokvoer welke blijft drijven.
Een voer op groen basis is aan te raden, ook zijn ze gek op insectenvoeder.

Je kunt deze vissoort het beste in groepsverband houden, hiervan moet minimaal 1/4de van de vissen uit mannen bestaan anders is de kans groot dat 1 man dominant zal worden en agressief en vervelend gedrag gaat vertonen. Tandkarpers houden van aquaria met een heldere verlichting omdat ze onderling communiceren via zwembewegingen, kleur en vin signalen. Ook navigerende de vissen zich puur op zicht. Levendbarende tandkarpers vinden het prettig om een licht zoutgehalte te hebben in het aquarium, houdt u ze in een speciaal aquarium of heeft u geen andere bijvissen dan adviseren wij u +/- 0,5gr per liter zout aan het aquariumwater toe te voegen.

Alle tandkarpers zijn eenvoudig te kweken, nieuwe kleurslagen ontstaan makkelijk omdat alle kleurslagen onderling kruisen. Door een juist selectie proces kunt zelf u een nieuwe soort kweken! De meeste soorten zijn na een half jaar geslachtsrijp, sommige levendbarende tandkarpers zijn nog sneller, bijv. de Guppy’s al na 12 weken. Zoals de naam het al zegt brengen ze allemaal levende jongen voort, helaas eten de oudere dieren ze vaak op, daarom adviseren wij ze kleintjes apart en beschermt op te laten groeien.
Kweekbakjes: https://www.gdaquarium.nl/c-472665/kweken/

Zorg altijd voor voldoende mineralen in het aquarium of voeg deze bij, anders zullen de vrouwen na 1 of 2 worpen met jongen krom trekken en/of sterven omdat ze deze te kort komen!

© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel