Nitrietvergiftiging

Nitrietvergiftiging (NO2)
Wanneer de vissen overmatig gevoederd worden (onvoldoende filtervermogen) vormt zich in een eerste stap ammonium resp. Ammoniak.

De filter maakt uit deze ammonium, ammoniak in een tweede stap nitriet en in een derde stap nitraat.

Volstaat het filtervermogen niet om de voederhoeveelheid compleet om te zetten, vormt zich meer en meer nitriet. Nitriet is een bloedgif dat zich in het lichaam van de vissen verrijkt tot het een dodelijke concentratie bereikt.

Bij een verhoogde nitrietwaarde volstaat het in de regel om het voederen te stoppen, of minstens sterk te verminderen, tot de filter opnieuw geslaagd is om de nitrietwaarden tot binnen een optimaal bereik te verlagen.

Is het nitrietgehalte echter al bedenkelijk hoog (de vissen snappen naar zuurstof en meetdruppels geven een vergiftiging aan) moet u de vissen, zoals bij een stroomuitval, onmiddellijk omzetten, de filter reinigen en het water 100 procent verversen. 

Daarna de filters weer laten inlopen (2-3 weken) en de dieren in deze periode zo goed als niet voederen.
Met een beetje geduld en minimale voedering zal de filter al weer snel op zijn oude vermogen werken en een optimale waterkwaliteit voor uw vissen tot stand brengen.

Als noodgeval-aquarium is ook een speciekuip, een badkuip of een visbox uit styropor geschikt die u met kraanwater vult (op passende temperatuur) en de vissen zo snel mogelijk omzet. Elke seconde telt!  

Rust uw noodgevalbekken/quarantaine met een beluchtingspomp, een verwarmingsstaaf en een thermometer uit. Onze discusvissen kunnen ook in dit noodgevalbekken met normaal kraanwater wekenlang overleven. Omdat er echter geen filter is, mag u in geen geval voederen! De dieren overleven zonder problemen enkele weken zonder voeder.

discus algemeen 9.jpg

© 2009 - 2024 G&D Aquaria | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel